23.04.2016. godine u Sali za sastanke SP32 održan je seminar na temu "Sport u prevenciji bolesti". Predavač je bio naš Jablaničanin, dr. Adi Palić koji je iscrpno i sa detaljnim pojašnjenjem elaborirao zadatu temu.

Učesnici seminara, njih 20-tak, mogli su saznati i naučiti kako to adekvatna tjelesna aktivnost pozitivno djeluje na ljudski mozak, srce i respirativne organe, koji oblik tjelesne aktivnosti je najuspješniji, koliko je vremenski neophodno baviti se tjelesnom aktivnošću, itd. Također, govorilo se o raznim oboljenjima koja nastaju usljed 'sjedilačkog života' i zašto dolazi do istih.

Na kraju seminara ostavljena je mogućnost direktne komunikacije sa predavačem, što se iskoristilo za diskusiju o iznalaženju konkretnih rješenja koja bi animirala našu omladinu da se intezivnije bavi tjelesnim aktivnostima, kroz sport ili nekako drugačije. Konstatovano je da je neophodno povesti adekvatne zakonske promjene po ugledu na neke zapadne zemlje, gdje se u zdrav razvoj čovjekovog tijela daleko više ulaže nego li kod nas, te da se u ovu problematiku treba uključiti šira društvena zajednica i nevladina udruženja.

Udruženje za pozitivne društvene promjene "EMEL" je ponosno na organizaciju ovog seminara jer smo kod učesnika postigli zacrtane ciljeve.

Zbog kiše je planirani izlet na Čvrsnicu odgođen za neki naredni period o čemu će biti posebno obavještenje. Slike sa seminara možete pogledati OVDJE.

 

Biografija dr. sci. Adi Palić

  • - Datum rođenja: 07.03.1986. godina
  • - Mjesto rođenja: Mostar
  • - 1993 – 2001 Osnovna škola „Suljo Čilić“ Jablanica
  • - 2001-2005 Gimnazija, Jablanica
  • - Diplomirao na nastavničkom fakultetu 2009 godine na temu “Metodika obučavanja sportskog penjanja mlađih uzrasnih kategorija”.
  • - Na istoj visoko-školskoj ustanovi magistrirao na temu “Transformacioni procesi motoričkih sposobnosti pod utjecajem programiranog penjačkog programa i nastave sporta“.
  • - Doktorat nauka iz oblasti sporta je odbranio prošle godine na temu “relacije motoričkih sposobnosti, morfoloških karakteristika i uspješnosti izvođenja pojedinih elemenata iz nastavnog planai programa kod učenika 7. I 8. Razreda iz Mostara, Bihaća i Jablanice“

 

Radno iskustvo:

Pripravnički – volonterski rad, rad kao nastavnik u J.U. O.Š. „Suljo Čilić“ – Jablanica, septembar 2009 – juni 2010. godine. U septembarskom roku je uspješno odbranio i stučni ispit. Radio je kao demonstrator na Odsjeku sport i zdravlje Nastavničkog fakulteta 2010. godine. Od 2011. godine potpisuje ugovor sa Nastavničkim fakultetom – odsjekom za Sport i zdravlje u zvanju asistent za užu naučnu oblast „Metodika sporta“.Na istoj oblasti se bira kao viši asistent nakon odbranjenog svog magistarskog rada. 31.12.2015. godine Adi dobija zvanje docenta doktora na oblastima sportovi Nastavničkog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru gdje preuzima katedru na predmetima fitnesa, aerobika, gimnastike, korektivne gimnastike.

Znanje iz oblasti sporta stekao je u društvu najboljih I eminentnih stručnjaka koji drže katedre na fakultetima sporta širom naše zemlje I nama susjednih.

Učesnik na mnogim seminarima I konferencijama iz oblasti sporta kao što su „kondicijske pripreme sportaša“, „Međunarodna konferencija nauke I edukacije u sportu“.

Svakog dana obogaćuje svoje znanje iz teorije I prakse, teži ka neprestalnom usavršavanju u oblasti fitnesa I fizičke pripreme.